keskiviikko 10. joulukuuta 2014

2 viikkoa jouluun!

Ajatelkaas! Vaivaiset 2 viikkoa ja sitten se on taas täällä, Joulu. 

Tänä vuonnakin vietän joulua, kuten aina, perheen parissa yhdessäolosta nauttien - aina joululahjojen jakoon asti ja sen jälkeen sitten karataan tuon poikaystävän (ja koirien) kanssa hänen kämpille omaan rauhaan.

Musta joulu ei tunnu enää samalta kuin ennen, joskin ei sen ehkä tarvitsekaan tai ole edes tarkoituskaan tuntua. 
Mähän olen jo aikuinen. 
Kyse ei enää ole vain lahjoista, vaan juurikin tuosta rauhoittumisesta ja yhdessäolosta nauttimisesta. 
Ehkä jossain määrin myös hiljentymisestä ja oman perheen seuran arvostamisesta. 
Arvostan kyllä omaa perhettäni, sekä koko lähipiiriä ystävineen muutenkin, mutta onhan se mukava, kun on aikaa rauhoittua ja olla vain. 

Kyllähän tuollainen arsenaali Iittalaakin lämmittäisi mieltä


Olen itse joululahjat hankkinut, niitä kun ei tänä vuonnakaan juuri ole varaa ostaa, eikä musta ole tarvettakaan, aikuisille ihmisille, joilla on jo kaikkea tarpeellista enemmän tai vähemmän riittävästi. Niinkuin ainakin meidän kotona on, oikeinkin riittävästi. Melkeinpä sanoisin, että jossain kohdin saisi ottaa armotta säkin ja nakata osan tavaroista surutta pois tai kiertoon :D

Eilen oltiin äidin kanssa yhdessä jouluostoksilla ja viettämässä vähän laatuaikaa muutenkin kaupungilla ja kotiin palattuamme kuunneltiin niitä oikeita joululauluja, eli lasten joululauluja. Niistä tulee kyllä se aito oikea joulumieli edes hetkeksi. Lumettomuus nimittäin verottaa ainakin meidän perheen joulumieltä melkoisesti. Varmasti näin on muuallakin.



Miten meillä vietetään joulua? 

Ajattelin kertoa vähän meidän joulunvietosta perinteineen :)

Marraskuun puolivälissä - loppupuolella alkaa tekstiilein ja ulkovaloin kodin joulukuntoon tuunaaminen, mistä se koko homma alkaa saada ns. tuulta purjeisiin.

Itse en ole koristellut omaa "yksiötäni" (vanhempieni talon yläkerrassa) mitenkään ja mitä turhia, käyn sielä koirien kanssa vain nukkumassa. Aikani kuluu kotosalla ollessa alakerrassa, lähinnä keittiössä ja lopun aikaa olohuoneessa, siispä nautin äidin kätten jäljistä sisällä - ja vastaavasti ulkona iskän ansiosta pihamme valoloistosta.

Joulun lähestyessä ja veronpalautusten tullessa tilille alkaa viimeistäänkin äidillä olla hoppu lahjojen ostamiselle :D ...Toki hän aloittaa tämän hysterian hyvissä ajoin - mitä suuremmissa määrin nettikauppojen välityksellä. 
Silti on aina kiva saada niitä lahjoja, vaikka niiden hankkiminen toisinaan hieman kiristää mamman pinnaa :D

Itse en juuri joululahjoja stressaa, koska 
a) ei ole varaa juuri niitä hankkia, koska veronpalautuksia tuli sen 30€ 
b) olen ilmoittanut tämän läheisilleni 

ja ennen kaikkea

c) olen kysynyt, mitä kukin haluaa ja hankkinut ne

Itsehän inhoan sitä, kun joku päättää puolestani esim. käyttötavaroissa, mitä haluan kodissani käyttää, siis esim. astioissa jne, koska makuni ei välttämättä ole yksiselitteinen tai täysin vaatimaton, hih ja hups.

Enkä nyt halua kuulostaa ilkeältä ämmältä, mutta ihan rehellisesti, haluan sellaista, mistä pidän ja mitä tulen myös käyttämään, eikä siinä mielestäni ole mitään väärää :)


Esim. Annon Pisaraa on pukki luvannut tuoda ainakin jokusen kipaleen 


Noh, jouluostosten lomassa haettiin tänään jo äidin kanssa muutamat joululaatikot (yök) ja vietiin ne mummolaan pakkaseen, sillä tänä jouluna menemme koko perhe ensimmäistä kertaa historiassa naapuriin, eli mummon ja paapan luo jouluaaton aterialle. Poikkis tietty mukaan. 
Ihana kokoontua yhden pöydän ääreen nauttimaan jouluherkkuja, joihin tosin en oikein tahdo laatikoita laskea. En vaan tykkää, porkkanalaatikko nyt lienee pienin paha :D
Mutta savustettu kalkkuna sen sijaan erilaisten salaattien ja lisukkeiden kanssa tuo jo niinikään veden kielelle. 
Lupasinpa leipoa jälkiruoaksi kakkua ja luulin jo muutaman juustokakkureseptin löytäessäni, että tämä se on, mutta aina löytyi uusi ja sitten vielä viimetteeksi Skyr-rahkasta tehtävä skyr kakku. Eli niinikään juustokakku, hieman paremmalla ravintosisällöllä, joskin voi ja kerma siihenkin kuuluivat. 
Kokeiltiin siis tuota, Skyr mauksi valikoitui vanilja-suklaamuru ja lopputulos oli minusta aika hirveä, liian jotain, vaikkei mitenkään siis imelä ollutkaan. En vaan tykännyt ja lisäksi tulin tosi kipeäksi. 
Enpähän sitten tiedä, menikö jotain pieleen. Ehkä. Ehkä ei. No, sitä ei toista kertaa tässä taloudessa nähdä.

Ei se pahalta näyttänyt

Niih, mitäpä siis jouluherkuksi? Hmm... No mutta sitten välähti, nimittäin pätkiskakku - sopii taatusti hyvin sekä kahvin että glögin kaveriksi! Saa nimittäin luvan sopia, hahaa! :D

Äiti tekee myöskin taatelikakun, jota makustellaan sitten pyhinä, eiköhän nuilla ja pienellä piparisatsilla pärjätä paremmin kuin hyvin.

Tälläistä kuivakakku-tyyppistä on tarkoitus tehdä


Okei, sitten kun lahjat ja ruoat on hankittu, aletaan päästä itse asiaan.
Jouluaattona on tapana aamupäivästä nauttia riisipuuro sekametelisopan kanssa (tämäkin on vähän yök, eikä sitä syö muut kuin äiti ja silti se on pakko tehdä), itse lorautan puuron joukkoon ihan vaan vähäsokerista mehukeittoa ja hyvä tulee. Tai sitten vain kanelia ja makeutusjauhetta. Tänä vuonna tuo tosin saattaakin olla jo aamupalalla nautittavaa, koska olisihan se ehkä vähän hassua syödä ensin kaurapuuroa ja parin kolmen tunnin päästä riisipuuroa :D 
Kuitenkin.

Puuron jälkeen on oleilua ja sulattelua, ja ah, sitten päästään itse jouluaterian pariin. Sinne mummolaan, kaikki yhdessä. 

Moinen kattaus miellyttäisi ainakin mun silmääni


Illalla on joulusauna, jonka lämmetessä tapaamme käydä hautuumaalla viemässä kynttilät isän vanhempien ja pikkuveljen haudalle.

Saunan jälkeen koittaa niinikään päivän toinen h-hetki eli lahjojen jako, joka kyllä taitaa olla yksittäisenä tapahtumana edelleen näin lapsenmielisen lemppari. Onhan se kiva saada ja myöskin antaa, ihastella mitä kukin saa, ottaa valokuvia ja lopulta kärrätä kauheat määrät paperiroskaa (ikävä kyllä) piharoskikseen. Siinäpä se. Sitten koirat ja kamat kasaan ja matkataan sinne Ylistaroon viettämään laatuaikaa kahden.

Mitä luultavimmin sokeritonta vaihtoehtoa tulee nautittua :)

Ja noin, meidän joulutraditio tältä vuodelta lienee sujuvan kutakuinkin yllä kuvaillun mukaisesti, perinteisen kaavan muuttaa oikeastaan vain tuo ateria mummolassa, muutoin kaikki sujunee kuten aina ennenkin :)

Harjoittelua on muuten enää 7 päivää jäljellä, sitten alkaa joululoma!

Sitä ennen on kuitenkin vain 1 kokonainen päivä luokan pikkujouluihin, joita vietetään illastamalla Seinäjoella Pancho Villassa, tulee taatusti ikimuistoinen ilta! :) 
Sinne pitäisi kehittää jotkut kivat, siistit mutta mukavat ja pikkuisen ehkä jouluisatkin kuteet :)

Ainiin, mun pentu on jo niin iso, että sai eilen matolääkkeen ja varasin sille ajan ensimmäisiin rokotuksiinkin :)



Tähän on hyvä päättää tällä kertaa.

Mukavaa joulunodotusta! <3

2 kommenttia:

  1. ihana kirjoitus, joulu tosiaan tulee pian. tuosta juustokakusta tästä ( http://paakkun.blogspot.fi/2014/12/aamupaiva-kahvilla.html ) tuli aivan huigeeta :))

    Rauhallista joulun aikaa Mari <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :)

    Me tehtiin Skyrrin oman ohjeen mukaan, tosin lisättiin voita, koska pohjasta ei meinannut saada millään tarpeeksi kiinteää, vaikka ohjeen mukaisesti digestivepaketti sinne murskattiinkin :D
    Näytti kyllä hyvältä toi teiän kakku! :P

    VastaaPoista